Hur funkar det? 2015 del 2

Hur funkar det? 2015 del 2

Utgiven: augusti 2015
ISBN: 978-91-979081-5-3
Hashtag: #hurfunkardet
Köp här: Kjell & Company

”Hur funkar det? 2015 del 2” är den hemelektroniksfokuserade delen i årets upplaga av Kjell & Companys populära bokserie om vardagstekniken. Den innehåller fyra sektioner. Hembiosektionen behandlar hur en hembio kopplas samman på bästa möjliga sätt, vad som skiljer mellan olika hembiokomponenter och hur datorn eller mobilen kan bli en del av hembion. TV-sektionen behandlar hur TV-mottagningen fungerar och hur den kan optimeras. El/elektronik-sektionen i boken lyfter på locket till vardagstekniken och beskriver hur den fundamentala tekniken som hela vårt samhälle förlitar sig på fungerar. Smarta hem-sektionen visar hur ett automatiserat och välövervakat hem kan byggas upp med fjärrströmbrytare, detektorer och kameror. 500 sidor på svenska. Upplaga: 2015. ISBN: 978-91-979081-5-3.

Beskrivning

Hur gör jag mitt hem smart?
Hur väljer jag rätt energisnål belysning?
Hur bygger jag en egen mediaspelare?
Hur kopplar jag mobilen till TV:n?

Boken som du håller i din hand är din guide till vardagstekniken. Den är skriven för dig som vill få tekniken att fungera genom att förstå den. Den är skriven för dig som vill veta vad som skiljer mellan olika TV-modeller och som vill kunna förklara för din sambo hur du fixade den perfekta hembioupplevelsen. Boken är också skriven för dig som ibland behöver snabba svar på teknikproblem i vardagen, till exempel när det gäller vilka ljuskällor som kan ersätta 40-wattglödlampor eller vad som krävs för att kunna koppla in elprylar i utlandet.

2015 ser ut att bli året då lösningar för det smarta hemmet slår igenom på allvar. I detta band av årets upplaga av ”Hur funkar det?” fokuserar vi därför mycket på automatisering och fjärrstyrning. Här finner du dessutom information om hembio, TV-mottagning, el och elektronik.

Förord

2015 ser ut att bli det riktiga startskottsåret för det smarta hemmet och Internet of Things (IOT). Nu ska alla apparater kopplas upp mot internet och kommunicera med varandra. Vi ska kunna tända belysningen med mobilen, slå på värmen i sommarstugan över internet och ha färdigbryggt kaffe när vi vaknar. Internetuppkopplade lampor, klimatanläggningar och kaffebryggare är förvisso inget nytt, men det är först nu som de börjar kunna prata med varandra.

I inledningen till ett av bokens nya kapitel definierar vi vad som kännetecknar ett riktigt smart hem: i ett smart hem tillför apparaterna något till varandra så att de tillsammans åstadkommer en funktion vars värde är större än summan av produkternas individuella funktioner. Nu börjar tillverkarna förstå att deras produkter och lösningar måste fungera med konkurrenternas motsvarigheter för att vi ska uppnå detta. Z-wave Alliances uppgraderade plattform Z-wave Plus, Apples Homekit-ramverk och Googles Weave-satsning är bara tre exempel på att framtiden för det smarta hemmet ligger i tillverkaröverskridande produktekosystem. Satsningarna som branschen gör nu tyder också på att tekniken börjar bli mogen. I år är det därför dags att ta det första steget mot en helt ny typ av hem som är smartare, säkrare och strömsnålare.

Med denna bakgrund var det helt naturligt att låta det smarta hemmet stå i fokus i den ena av årets två Hur funkar det?-böcker. I några av de nya kapitlen går vi igenom hur två av dagens mest populära plattformar för smarta hem fungerar. Vi ger också exempel på hur detektorer och fjärrströmbrytare kan samverka för att bygga ett automatiserat och välövervakat hem.

Trevlig läsning!

Karl Emil Nikka, chefredaktör
Juli 2015