Hur funkar det? 2015 del 1

Hur funkar det? 2015 del 1

Utgiven: september 2015
ISBN: 978-91-979081-6-0
Hashtag: #hurfunkardet
Köp här: Kjell & Company

”Hur funkar det? 2015 del 1” är den dator- och mobilfokuserade delen i årets upplaga av Kjell & Companys populära bokserie om vardagstekniken. Den innehåller tre sektioner. Datorsektionen förklarar vilka komponenter en dator består av och hur de samverkar med varandra. Nätverkssektionen förklarar hur ett bra hemnätverk byggs upp, vilka smarta lösningar som finns och hur det går att få bra trådlös prestanda. Mobiltsektionen går igenom de olika komponenterna som dagens mobiler består av. Den behandlar även några av det nästan oändliga antalet saker som går att göra med dagens mobiler. 500 sidor på svenska. Upplaga: 2015 ISBN: 978-91-979081-6-0.

Beskrivning

Hur funkar internet?
Hur laddar jag min mobil på bästa sätt?
Hur förbättrar jag min trådlösa nätverkstäckning?
Hur väljer jag rätt dator?

Boken som du håller i din hand är din guide till vardagstekniken. Den är skriven för dig som vill få tekniken att fungera genom att förstå den. Den är skriven för dig som vill veta vad som skiljer de olika mobilerna från varandra och som vill kunna förklara för din sambo hur du fixade trådlös nätverkstäckning i trädgården.

I detta band av årets upplaga av ”Hur funkar det?” fokuserar vi på våra mobiler, surfplattor och datorer samt nätverket som kopplar ihop dem. Boken är uppdaterad för Windows 10, Mac OS X El Capitan, IOS 9 och Android 6.0.

Förord

Ur ett dator- och mobilperspektiv är 2015 antingen ett år av evolution eller ett år av revolution. För Apple- och Google-användare är årets nyheter på plattformsfronten framförallt förfiningar av alla nyheter som kom i fjol. Med IOS 9 och Mac OS X El Capitan finslipar Apple sina operativsystem och gör de befintliga funktionerna ännu bättre. Samma sak gör Google med den senaste versionen av Android, vilken går under utvecklingsnamnet Android M.

För Microsoft-användare bjuder 2015 tvärtom på en av de största uppgraderingarna av Windows-plattformen hittills. Tiden då Windows var ett renodlat datoroperativsystem är förbi. Med Windows 10 når Microsoft målet på resan som de påbörjade i och med släppet av Windows 8. Nu finns Windows till datorer, surfplattor, mobiler och IOT-produkter (Internet of Things). Med Windows 10 frångår Microsoft traditionen av att släppa nya Windows-versioner med några års mellanrum. Microsoft kommer i stället att utveckla Windows 10 löpande och släppa nya funktioner så fort de är färdiga. I denna bok behandlar vi den allra första versionen av Windows 10 som släpptes sommaren 2015.

Utvecklingen av våra nätverk gör att kommunikationen mellan våra enheter förbättras. Wireless AC (den senaste standarden för kommunikation i trådlösa nätverk) har uppgraderats för att framförallt ge högre hastigheter i nätverk med många anslutna klienter. Homeplug-tekniken (som används för att skicka nätverkssignal över elnätet) har lånat Mimo-principen från de trådlösa nätverken för att möjliggöra ännu högre hastigheter. 2015 börjar dessa tekniker hitta ut i färdiga produkter, så att de kommer till nytta för oss användare.

De nya operativsystemen, de nya nätverksteknikerna och de allmänna förbättringarna av vår mobila teknik (t.ex. möjligheten att snabbladda mobilen) är några av ämnena som behandlas i denna bok. I boken hittar du även förklaringar till hur tekniken i vår omgivning fungerar och vad som krävs för att tekniken ska fungera ännu bättre. ”Hur funkar det?” är din guide till vardagstekniken.

Trevlig läsning!

Karl Emil Nikka, chefredaktör
Augusti 2015