Hur funkar det? 2014 del 2

Hur funkar det? 2014 del 2

Utgiven: april 2014
ISBN: 978-91-979081-3-9
Hashtag: #hurfunkardet
Köp här: utgått, ersatt av Hur funkar det? 2015 del 2

Beskrivning

Hur kopplar jag samman min hembio?
Hur väljer jag rätt energisnål belysning?
Hur skickar jag film trådlöst?
Hur övervakar jag mitt hem under semestern?

Boken som du håller i din hand är din guide till vardagstekniken. Den är skriven för dig som vill få tekniken att fungera genom att förstå den. Den är skriven för dig som vill veta vad som skiljer mellan olika TV-modeller och som vill kunna förklara för din sambo hur du fixade den perfekta hembioupplevelsen. Boken är också skriven för dig som ibland behöver snabba svar på teknikproblem i vardagen, till exempel när det gäller vilka ljuskällor som kan ersätta 40-wattglödlampor eller vad som krävs för att kunna koppla in elprylar i utlandet.

Just nu pågår tidernas största förändring av TV-landskapet. I detta band av årets upplaga av ”Hur funkar det?” fokuserar vi därför mycket på hembion och hur den fungerar. I denna bok finner du dessutom all information om TV-mottagning, el, elektronik och övervakning av hemmet.

Trevlig läsning!

Kjell & Company

Förord

Just nu pågår tidernas största förändring av TV-landskapet. Kombinationen av nya distributionssätt och nya TV-konsumtionsvanor ritar om spelplanen för hela ­branschen. De etablerade operatörsdrakarna utmanas plötsligt på allvar av videotjänster som strömmas över internet. Netflix (med flera) ligger bakom tekniktrenden som i USA kallas Cord-cutting (kabelklippning) och som syftar på att TV-tittarna klipper banden med sina kabel-TV-operatörer. Detta för att de nya aktörerna utmanar med flexiblare tjänster och smartare betalningslösningar. Det gör att TV-tittarna inte bara byter TV-operatör – de nya tjänsterna får TV-tittarna att glömma traditionell TV.

I februari 2013 introducerade SVT ett nytt sätt att se deras program live: via webben. Oavsett var i landet vi befinner oss kan vi nu ta del av deras program i mobilen, på surfplattan eller på datorn. Tack vare funktioner som Airplay och Miracast kan vi vid behov skicka vidare videoströmmen från våra bärbara enheter till våra stora TV-apparater. Plötsligt har behovet av TV-antennen och parabolen minskat.

Parallellt med dessa innehållsrelaterade förändringar, passar elektronikbranschen på att ta nästa steg i TV-utvecklingen. Ultra HD-TV-apparater med fyra gånger högre upplösning än Full HD står och väntar på att få komma in i våra vardagsrum. Den nya OLED-tekniken väntar också otåligt på att få ta steget från att endast användas i koncept-TV-modeller, till att sitta i nästa TV-apparat som vi bär hem från butiken.

Med denna bakgrund blev det naturligt att låta hembion stå i centrum i årets ena halva av Hur funkar det? Hembiosektionen har omarbetats från grunden och täcker nu in ett större område än endast själva kablarna. De nya kapitlen förklarar skillnaderna mellan dagens hembiolösningar och hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av din hembioupplevelse.

Trevlig läsning!

Karl Emil Nikka, redaktör
@KarlEmilNikka (Twitter)
Mars 2014