Hur funkar det? 2014 del 1

Framsida för Hur funkar det? 2014 del 1

Utgiven: september 2014
ISBN: 978-91-979081-4-6
Hashtag: #hurfunkardet
Köp här: Kjell & Company (öppnas i nytt fönster)

Beskrivning

Hur förbättrar jag min trådlösa nätverkstäckning?
Hur skapar jag säkra lösenord som är möjliga att komma ihåg?
Hur laddar jag min mobiltelefon på bästa sätt?
Hur kan jag fortsätta arbeta med datorn trots strömavbrott?

Boken som du håller i din hand är din guide till vardagstekniken. Den är skriven för dig som vill få tekniken att fungera genom att förstå den. Den är skriven för dig som vill veta vad som skiljer de olika mobiltelefonerna från varandra och som vill kunna förklara för din sambo hur du fixade trådlös nätverkstäckning i trädgården.

Just nu blåser förändringens vindar i dator- och mobiltelefonlandskapet. Våra mobila enheter blir både allt mer funktionsrika och allt mer sammankopplade. Detta tack vare innovativ hårdvara och nya operativsystem som till exempel Windows 8.1, Mac OS X Yosemite, IOS 8 och Android L. I detta band av årets upplaga av ”Hur funkar det?” fokuserar vi därför på våra mobiltelefoner, surfplattor och datorer samt nätverket som kopplar ihop dem.

Trevlig läsning!

Kjell & Company

Förord

Förändringens vindar blåser i dator- och mobiltelefonlandskapet, och så här i mitten av sommaren 2014 ser jag två tydliga trender. För det första märks det att Microsoft, Apple och Google har något nytt i sikte. Ett tag hade de tre IT-jättarna fullt fokus på datorvärlden. Sedan bytte de fokus till mobiltelefon- och surfplattevärlden. Nu breddar de synfältet och försöker uppnå synergier genom att föra samman sina respektive mobil- och datorplattformar. De nya operativsystemen Windows 8.1, Mac OS X Yosemite och Android L är tydliga tecken på detta, och vi behandlar detta ämne i datorsektionens andra kapitel.

Den andra trenden handlar om våra nya mobila mediavanor. De gör att vårt behov av snabba och stabila trådlösa nätverk ökar. Idag känns det lika självklart att kunna strömma film till surfplattan som att kunna ta emot TV-sändningar på TV:n! Under 2011 och 2012 försökte våra mobiloperatörer att erbjuda oss denna typ av tjänster via 3G- och 4G-näten. Det var dömt att misslyckas. Dagens mobilnät är visserligen både snabba och stabila, men de saknar kapaciteten som krävs för att leverera filmtjänsterna som har blivit naturliga delar av vår vardag. Våra mobilabonnemangs nyinförda och lågt satta datamängdsbegränsningar skvallrar tydligt om detta. Det blir istället våra egna och våra vänners trådlösa nätverk som måste förbättras för att kunna leverera dessa mediatjänster till våra mobiltelefoner och surfplattor

När vi blir allt mer beroende av våra trådlösa hemnätverk uppstår två nya utmaningar. Den ena utmaningen är täckningsrelaterad. Hur ska det trådlösa hemnätverket kunna täcka hela huset och eventuellt också hela trädgården? Den andra utmaningen är säkerhetsrelaterad. Går det verkligen att använda någon annans trådlösa nätverk utan att riskera att bli avlyssnad? Båda dessa frågor och många därtill besvaras givetvis i boken som du håller i din hand.

Trevlig läsning!

Karl Emil Nikka, redaktör
Augusti 2014