Hur funkar det? 2013

Hur funkar det? 2013 del I

Utgiven: mars 2013
ISBN: 978-91-979081-1-8
Hashtag: #hurfunkardet
Köp här: utgått, ersatt av Hur funkar det? 2014 del 1

Beskrivning

Hur kopplar jag mobilen till TV:n?
Hur använder jag Windows 8?
Hur laddar jag surfplattan på bästa sätt?
Hur får jag snabbare trådlöst nätverk?

Aldrig tidigare har tekniken varit så användarvänlig och pålitlig som den är idag. Tänk vilket mirakel det egentligen är att något så smidigt som dagens mobiltelefoner kan användas till så mycket! Ibland inträffar det dock att något börjar krångla. Då finns ”Hur funkar det?” som din guide till vardagstekniken.

Under de senaste åren har mobiltelefoner, surfplattor och datorer blivit alltmer lika varandra rent funktionsmässigt. De har också blivit alltmer beroende av bra nätverksanslutningar. Nu när ”Hur funkar det?” har mer än fördubblats i omfattning kändes det därför naturligt att skriva en egen bok om just datorer, nätverk och mobila enheter. Årets upplaga av ”Hur funkar det?” består därför av två böcker! Boken som du håller i din hand handlar om datorer, nätverk, mobiltelefoner och surfplattor. Den andra boken behandlar hembio, TV-mottagning, el, elektronik och övervakning.

Trevlig läsning!

Kjell & Company

Förord

Den första årsversionen av ”Hur funkar det?” fokuserade främst på datorer. När jag och mina kollegor skrev den 2009 var datorn en otroligt viktig del i mitt liv. Det är den fortfarande, men på senare tid har mobiltelefonen börjat bli allt viktigare. Många av sakerna som jag tidigare behövde min dator till, kan jag nu göra med min mobiltelefon istället. Det kändes därför naturligt att låta mobiltelefonen få en helt egen sektion i årets upplaga av ”Hur funkar det?”.

Jag tycker egentligen att namnet ”mobiltelefon” är opassande. Beskriver det ­verkligen vad en mobiltelefon är? Att det är en portabel telefon råder det inga tvivel om, men sett utifrån funktionen som mobiltelefonen fyller i mitt liv tycker jag att den ­snarare borde kallas handdator eller PDA (Personal Digital Assistant). Jag undviker dock dessa ­begrepp, eftersom de i de flesta öron är synonyma med digitala kalendrar från sten­åldern (eller i alla fall från 1990-talet). Dessutom är faktiskt mobiltelefonen ännu ­viktigare än så i mitt liv. Min mobiltelefon har blivit något som kompletterar och ­utökar mina mänskliga sinnen.

Jag har alltid kunnat konversera med människor i närheten av mig. Med min mobil­telefon kan jag även kommunicera med vänner på andra sidan jordklotet. Jag kan till och med kommunicera med personer jag inte känner och som talar helt andra språk (via en översättningsapp). Jag har alltid kunnat se med mina ögon. Med min mobil­telefon kan jag även se i mörker (tack vare en ficklampsapp). Jag har alltid hittat dit jag vill i städer där jag känt mig hemma. Genom min mobiltelefons inbyggda GPS och ­tillhörande app kan jag även hitta rätt i städer och länder som jag aldrig förr befunnit mig i. Med mobiltelefonen får jag dessutom fotografiskt minne och tillgång till ­Internets alla kunskaper. Den låter mig kommunicera med mina vänner och dela med mig av mina minnen. Den gör till och med att jag kan kommunicera med annan elektronik via NFC (Near Field Communication, sv. närfältkommunikation) så att jag till exempel kan betala mitt kaffe utan min plånbok (precis som det visades i science fiction-serierna förr i tiden). Detta är endast några exempel på vad min mobiltelefon ger mig som ­människa. Den kompletterar mina sinnen med bland annat accelero­meter, GPS, ­kompass, gyroskop och kamera. Det är mot denna bakgrund som begreppet ”mobil­telefon” känns som ett förringande av apparatens fantastiska funktioner. Mobil­telefonen borde istället kallas ”vårt sjätte sinne”.

Karl Emil Nikka, redaktör

Februari 2013