Tre förbättringar under huven på Windows 10

april 17, 2017 — Kommentera

Windows 10-bakgrundsbilden

Microsoft har släppt Windows 10 Creators Update (tidigare känt som Redstone 2). De rullar nu ut uppdateringen successivt till alla Windows 10-datorer. Det finns massvis av webbsidor som rapporterar om de synliga nyheterna (t.ex. nya Paint 3D), så det finns ingen anledning för mig att skriva om dem. Jag fokuserar i stället på tre förbättringar som inte märks lika tydligt.

(Lite) bättre stöd för skärmar med hög DPI

Windows har länge haft stöd för skärmar med hög pixeldensitet. Stödet för att blanda skärmar med olika pixeldensitet har däremot varit katastrof, åtminstone i jämförelse med Mac OS. Nästan inga utvecklare, knappt Microsoft själva, har uppdaterat sina program för att visas skarpt på skärmar med olika pixeldensitet samtidigt (Utforskaren och Google Chrome är två av få undantag).

Windows 10 Creators Update löser inte problemet, men lägger i alla fall till stöd för att inte låta de systemövergripande skalningsinställningarna påverka samtliga appar. Genom att högerklicka på ett enskilt program kan användaren nu välja om skalningen ska utföras av programmet eller av systemet.

Skalningsinställningar för enskilt program

Enskilda program kan nu ha egna skalningsinställningar.

Jag måste tyvärr fortfarande logga ut och logga in för att få hela systemet att skala rätt. Synd att Microsoft inte prioriterar denna utvecklingspunkt.

Snedskalning i Windows 10

Delar i Windows skalar fortfarande helt fel.

Förbättrat WSL

Förra stora uppdateringen av Windows 10 (Anniversary Update) lade till betastöd för att köra Linux på Windows (Windows Subsystem for Linux). Detta öppnade möjligheten att använda Bash. Tyvärr var WSL i mina ögon helt oanvändbart. Windowssystemet och Linuxsubsystemet var knappt sammankopplade med varandra och det kändes mer som att jag körde Bash i en virtuell maskin än som en del av Windows.

I Creators Update har det hänt mycket på Linux-fronten. Subsystemet är utbytt från Ubuntu 14.04 till Ubuntu 16.04 (den senaste LTS-versionen). Bash kan nu användas för att öppna Windows-applikationer. Det går även att editera filer från Windows-filsystemet i Linux-verktyg. Däremot går det fortfarande inte att göra tvärtom. Det går alltså inte att öppna filer från Linux-filsystemet i Windows-program. I blogginlägget Interop between Windows and Bash skriver Rich Turner följande råd (sista delen är fetmarkerad och understruken).

“Opening files in the Windows filesystem is fully supported using both Windows apps and Bash/Linux tools (via /mnt/<drive>/…), but avoid opening Linux files using Windows apps at all cost!”

WSL är kvar i betastadiet, men börjar kännas mer moget. Jag förstår fortfarande inte varför Microsoft satsar på WSL, men jag är glad att de gör det. Förhoppningsvis får vi se fullständig interoperabilitet mellan Windowssystemet och Linuxsubsystemet i nästa stora uppdatering.

Tips! Läs mer om nyheterna i WSL i Creators Update på MSDN-bloggen.

Samling av säkerhetsinfo

För varje ny uppdatering av Windows 10 blir systemet lite mer konsekvent (betoning på ”lite”). Jag är fortfarande irriterad över att kastas fram och tillbaka mellan det nya inställningsprogrammet och gamla Kontrollpanelen, men Microsoft jobbar i alla fall för att samla inställningarna på ett ställe.

Nu har Microsoft åtminstone samlat säkerhetsinställningarna och säkerhetsinformationen på en gemensam plats: Windows Defender Säkerhetscenter. Det är en plats som alla lokala administratörer bör besöka regelbundet. Nu visas det klart och tydligt huruvida datorn har korrekta säkerhetsinställningar. Detta kanske låter som en obetydlig detalj, men enligt mig är den oerhört viktig. Att bygga ett säkert system är bara ena halvan av att få Windows säkert. Den andra halvan ligger i att få användarna att förstå hur de ska ställa in systemet.

Windows Defender Säkerhetscenter

Windows Defender Säkerhetscenter.

Bonus ovanför huven: VPN-knappen

Knappen för att ansluta till VPN-tjänster har lagts tillbaka där den hör hemma (där den också låg i Windows 7). I Windows 10 var jag tidigare tvungen att gå in i Inställningar för att ansluta till en VPN-tjänst, vilket kändes synnerligen onödigt.

Knapp för anslutning till VPN

Nu ligger VPN-knappen rätt igen.

Karl Emil Nikka

Inlägg Twitter Facebook

Education Manager and Press Officer at Kjell & Company. I’m also a textbook author, tech-enthusiast and paranoid cybersecurity geek.