Tryckstart för Hur funkar det? 2014:2

mars 14, 2014 — Kommentera

Sneak peak av framsida på Hur funkar det? 2014:2

Idag började den ena delen av årets ”Hur funkar det?”-upplaga att tryckas. Eftersom fjolårets del om elektronik, hembio och övervakning aldrig släpptes, börjar vi i år med att släppa just den delen (som går under namnet ”del 2” för att vara konsekvent). ”Del 1” (dator, nätverk, mobilt) släpps i en uppdaterad 2014-version senare under våren.

Just nu pågår tidernas största förändring av TV-landskapet. Kombinationen av nya distributionssätt och nya TV-konsumtionsvanor ritar om spelplanen för hela branschen. De etablerade operatörsdrakarna utmanas plötsligt på allvar av videotjänster som strömmas över internet. Netflix (med flera) ligger bakom tekniktrenden som i USA kallas Cord-cutting (kabelklippning) och som syftar på att TV-tittarna klipper banden med sina kabel-TV-operatörer. Detta för att de nya aktörerna utmanar med flexiblare tjänster och smartare betalningslösningar. Det gör att TV-tittarna inte bara byter TV- operatör – de nya tjänsterna får TV-tittarna att glömma traditionell TV.

I februari 2013 introducerade SVT ett nytt sätt att se deras program live: via webben. Oavsett var i landet vi befinner oss kan vi nu ta del av deras program i mobilen, på surfplattan eller på datorn. Tack vare funktioner som Airplay och Miracast kan vi vid behov skicka vidare videoströmmen från våra bärbara enheter till våra stora TV- apparater. Plötsligt har behovet av TV-antennen och parabolen minskat.

Parallellt med dessa innehållsrelaterade förändringar, passar elektronikbranschen på att ta nästa steg i TV-utvecklingen. Ultra HD-TV-apparater med fyra gånger högre upplösning än Full HD står och väntar på att få komma in i våra vardagsrum. Den nya OLED-tekniken väntar också otåligt på att få ta steget från att endast användas i koncept-TV-modeller, till att sitta i nästa TV-apparat som vi bär hem från butiken.

Med denna bakgrund blev det naturligt att låta hembion stå i centrum i årets ena halva av Hur funkar det? Hembiosektionen har omarbetats från grunden och täcker nu in ett större område än endast själva kablarna. De nya kapitlen förklarar skillnaderna mellan dagens hembiolösningar och hjälper dig att få ut så mycket som möjligt av din hembioupplevelse.

Hur funkar det? 2014:2 kommer preliminärt att släppas under april. Jag återkommer med exakt lanseringsdatum.

Karl Emil Nikka

Inlägg Twitter Facebook

Education Manager and Press Officer at Kjell & Company. I’m also a textbook author, tech-enthusiast and paranoid cybersecurity geek.