Recension: Pebble Steel

mars 17, 2014 — 4 kommentarer

Karl Emil Nikka iförd Pebble Steel.

Vad är det första du tänker på när du ser bilden ovan (möjligtvis det andra du tänker på om din första tanke är att jag har väldigt smala handleder)? När jag själv såg Pebble Steel för första gången tänkte jag att det äntligen hade kommit en elegant funktionsklocka. Redan när den första Pebble-modellen släpptes blev jag oerhört sugen på att köpa den, men dess sportiga design passade dåligt med min klädstil. När den nya Pebble Steel-modellen släpptes var det därför omöjligt för mig att inte beställa den.

Hårdvaran

Pebble Steel är inte någon ny generation av Pebble-klockan. Det handlar snarare om en alternativ design. På insidan sitter fortfarande den första generationens Pebble-klocka. Skärmen är samma e-bläcksskärm som tidigare, vilket innebär att den är klart godkänd på alla punkter förutom pixeldensiteten. Den låga upplösningen gör att grafiska återgivningar av analoga urtavlor ser pixliga ut. Det problemet har jag löst genom att helt enkelt hålla mig till digitala urtavlor. Med urtavlan som jag har valt som standardurtavla (se bilden längst upp på sidan) tycker jag till och med att skärmen gör sig riktigt snygg!

Pebble Steel och Pebble tillsammans.

Eleganta Pebble Steel och sportiga Pebble.

Ovanpå skärmen har Pebble-utvecklarna bytt till ett Gorilla Glass-glas som inte bara är reptåligt utan även förhållandevis okänsligt för fingeravtryck. Pebble-utvecklarna har också lagt till en lysdiod för att indikera laddning, vilken saknas på den ursprungliga klockmodellen. Tyvärr passade de även på att byta från standard-klockarmband till en egendesignad armbandstyp. Det medföljer både ett läderarmband och ett metallarmband, och båda armbanden känns kvalitativa. Eftersom jag har på mig mina klockor konstant (även när jag duschar och simmar) har jag valt metallarmbandet, även om jag verkligen gillar läderarmbandet.

Mjukvaran

I samband med släppet av Pebble Steel passade Pebble-utvecklarna också på att uppdatera sin mobiltelefonapp och introducera en appbutik. Appbutiken gör det enkelt för oss användare att hitta bra och populära klockappar som utökar funktionaliteten på våra Pebble-klockor. Tack vare att insidan är oförändrad kan Pebble och Pebble Steel köra samma appar.

För de mest grundläggande funktionerna krävs inga extra-appar. Den officiella Pebble-mjukvaran på mobiltelefonen skickar exempelvis vidare en notis till klockan när det kommer in ett nytt mail eller ett nytt SMS. I IOS skickas obönhörligen samtliga notiser vidare till klockan, medan det finns möjlighet att kontrollera notisskickandet mer ingående i Android. Jag själv är dock inte nöjd med notislösningen som den officiella Pebble-mjukvaran erbjuder för Android. Detta främst på grund av att den fungerar dåligt med den inbyggda mailappen (Android Kitkat). När jag får ett mail meddelar klockan endast att det har kommit in ett sådant, inte vem som har skickat det eller vilken ämnesrad det har.

Skärmdumpar från Pebble-appar till Android.

Den officiella appen (vänster) och tredjepartsappen Pebble Notifier (höger).

Tack vare att Pebbles Android-mjukvara låter mig byta ut vissa funktioner, har jag kunnat byta ut notisdelen till Pebble Notifier. Det är en tredjepartslösning som låter mig välja exakt vilka mobilappar som ska skicka vidare notiser till klockan. Med den installerad inkluderas dessutom avsändare, ämnesrad och innehåll i mailnotiserna.

Pebble Notifier låter mig även ställa in att jag inte vill få några notiser under natten, något som är välbehövlig för mig då jag får många mail nattetid och inte vill bli väckt av dem. Tyvärr är Pebble Notifier inte helt stabil ännu. Ibland skickas samma notis flera gånger, men eftersom det är en tredjepartslösning är det inte något som jag kan klandra Pebble för. Jag tackar istället för att möjligheten finns och räknar med att lösningen blir mer stabil med tiden.

Redan i grundutförandet fungerar Pebble Steel utmärkt för att styra uppspelning av musik. Det kan låta som en onödig funktion, men faktum är att när jag använder den ofta. Utan den hade jag behövt plocka upp telefonen för att byta låt när jag lyssnar på musik i ett trådbundet headset. Funktionen kommer likaså till nytta när jag strömmar musik via Bluetooth från mobiltelefonen till bilstereon. När en uttjatad låt börjar spelas kan jag med ett tryck på klockan hoppa vidare till nästa låt. Det känns betydligt trafiksäkrare än att börja fumla med mobilen. Jag tycker att det är en riktigt klockren lösning (ursäkta min dåliga humor)!

Utöver grundfunktionerna har jag installerat Tellstick-appen. I kombination med Tellstick Net och några fjärrströmbrytare gör den att jag kan styra elektroniken i hela min lägenhet från klockan. Tidigare var jag ”tvungen” att styra elektroniken från mobiltelefonen. Ni anar inte hur smidigt det är att kunna styra belysningen från klockan. När jag går och lägger mig på kvällen räcker det med två klick på klockan för att släcka alla lampor i hela lägenheten! Jag kan till och med slå på kaffebryggaren från sängen på morgonen, vilket jag demonstrerade i en Instragramfilm för någon vecka sedan.

Film där kaffebryggare styrs av funktionsklocka!

Film från mitt Instagramflöde (@KarlEmilNikka)

Många köpsugna ser Pebble Steel som en pedometer (stegräknare), men det tycker jag inte att den fungerar bra som. Jag är sedan snart ett år tillbaka en flitig användare av Fitbit Flex (läs min recension om Fitbit Flex på kjell.com) och Flex-armbandet kan inte ersättas av Steel-klockan! Just nu går jag därför med Pebble Steel på vänsterarmen och Fitbit Flex på högerarmen.

Funktionsklocka – inte smartklocka

Pebble Steel är en ”funktionsklocka”. Den är definitivt ingen smartklocka. Jag har blivit lite allergisk mot termen ”smartklocka” då jag tycker att den ska reserveras till dagen då det verkligen finns smartklockor. Idag gör det nämligen inte det!

De första handdatorliknande mobiltelefonerna som släpptes har vi retroaktivt börjat benämna ”feature phones” (funktionstelefoner) för att de konkurrerade med varandra utifrån vilka mjukvarufunktioner de hade förinstallerade (t.ex. ficklampa, ordbehandlare, stegräknare och GPS-navigator). Det fanns inga appbutiker till dem, så om deras mjukvarufunktioner skulle utökas var det oftast krångligt och utbudet av tredjepartsappar var skralt.

Sedan kom Iphone, Android- och Windows Phone-telefonerna med tillhörande appbutiker och stora utbud av tredjepartsappar. Plötsligt var det ointressant för mobiltelefontillverkarna att marknadsföra vilka mjukvarufunktioner deras nya mobiltelefoner hade, eftersom utbudet av tredjepartsappar gjorde att alla mobiltelefonmodeller ändå kunde begåvas med samtliga funktioner. Jag väntar nu på att samma revolution ska ske för ”smartklockor”. Idag har vi nämligen bara en hög med olika funktionsklockor (Pebble, Galaxy Gear, Sony Smartwatch etc.) som konkurrerar med varandra utifrån vilka funktioner de har. Det finns inga tillverkaröverskridande plattformar som gör att tredjepartstillverkare kan skapa appar som fungerar på många olika klockmodeller. Dagen då vi har sådana plattformar kommer vi också att få riktiga smartklockor! Därmed ej sagt att jag inte är imponerad över funktionerna som Pebble Steel har. Jag älskar dem! Men Pebble Steel är likväl fortfarande en funktionsklocka!

Ett annat problem som jag upplever är att Pebblemjukvaran inte känns speciellt välintegrerad i mobiltelefonens operativsystem. Det fungerar bra att få notiser och styra musiken, men jag hade gärna sett en ännu djupare integrering i själva operativsystemet. En riktig smartklocka ska, enligt mig, hela tiden vara en extraskärm till mobiltelefonen och anpassa sig efter vad användaren gör med mobiltelefonen gör för tillfället. För att detta ska möjliggöras måste Google, Apple och Microsoft släppa API:er för det (mjukvarubaserade krokar som tredjepartsutvecklarna kan kroka fast sina appar i). De mobila operativsystemen måste helt enkelt förberedas för att samarbeta med smartklockor.

Omdöme

Jag otroligt nöjd med min Pebble Steel (i rollen som funktionsklocka). När jag la min beställning trodde jag inte att jag skulle få så stor glädje och nytta av den som jag har fått under de senaste veckorna. Det är otroligt smidigt att direkt på armen kunna se vem som ringer, kontrollera om jag verkligen behöver besvara ett nyinkommet SMS eller se huruvida mailet jag precis fick var viktigt. Det har rent av blivit jobbigt att känna hur det vibrerar i fickan och samtidigt upptäcka att klockan inte sitter på armen utan ligger på laddning. Då måste jag ju plocka upp telefonen! Annars ser jag direkt vem som har skickat något till mig. När någon ringer slänger jag ett snabbt öga på armen innan jag säger ”svara” (för att mitt röststyrda Bluetooth-headset ska koppla upp samtalet).

Det där med att klockan ligger på laddning är tyvärr något som händer lite för ofta. Jag måste ladda den två gånger i veckan. Jag hade gärna sett att Pebble Steel haft lite längre batteritid. Eftersom den har en specialutvecklad laddningskontakt hade jag också gärna sett inbyggt Qi-laddningsstöd, för jag är övertygad om att jag inom kort kommer att ha slarvat bort kabeln.

Designmässigt är jag nöjd med Pebble Steel. Visst finns det några småsaker som gärna hade fått se annorlunda ut. Kanten där metallen och glaset möts är ganska skarp och känns inte speciellt premium. Samtidigt är klockan heller inte prissatt som en premiumklocka. Den kostar endast 249 dollar, vilket lär innebära ett pris runt 2500 kronor när den släpps i Sverige (den höga växelkursen beror bland annat på att svensk moms tillkommer).

Bortsett från ovannämnda punkter är jag mycket nöjd! Vid beställningstillfället förväntade jag mig en funktionsrik funktionsklocka och det var precis det jag fick. Tack vare den stora skaran av tredjepartsutvecklare är det troligtvis också den bästa funktionsklockan som finns idag! Jag skulle varmt rekommendera den till alla mina teknikintresserade, Androidanvändande vänner (jag har inte testat den tillräckligt mycket i IOS för att kunna uttala mig om det systemet i dagsläget). Jag skulle däremot inte rekommendera den till någon som tycker att teknik bara är jobbigt. Precis som funktionstelefonerna enbart vände sig till de teknikintresserade, är dagens funktionsklockor (inkl. Pebble Steel) produkter som vänder sig till en teknikfrälst skara.

Efter att jag börjat använda Pebble Steel kan jag inte tänka mig ett liv utan den. Det får ses som ett mycket bra betyg! Huruvida det verkligen är värt att lägga till 100 dollar extra för att få metalldesignen låter jag var och en bedöma. För 1500 kronor finns annars den äldre (sportigare designade) versionen som funktionsmässigt är likadan.

Publicerat 2014-03-17. Testad på Nexus 5 med Android 4.4.2 och Pebble 2.0.

Karl Emil Nikka

Inlägg Twitter Facebook

Education Manager and Press Officer at Kjell & Company. I’m also a textbook author, tech-enthusiast and paranoid cybersecurity geek.
 • Jocke Olerius

  Mycket bra recension.. Men vrf använder du fortfarande tellstick? e ju inge vidare automation om man inte kan styra det på distans och få status tillbaka (tänd lampan – lampan är tänd) så jag vill bara tipsa om zwave.. som fungerar precis så.. skickar man ett kommando så vet man direkt om kommandot faktiskt är utfört..

  • Tackar! Jag valde att köra vidare på Tellstick-lösningen främst för att jag redan hade många komponenter och att Nexa-mottagarna/-sändarna är något billigare. Däremot funderar jag på att någon gång byta till en Z-wave-lösning för att både få bekräftelserna och den synkroniserade påslagningen. Så som det är nu är jag väldigt nöjd med min Tellstick/Nexa-lösning så det blir till nästa gång jag känner för att riva upp allt.

 • emil kull

  Bra recension!

 • Vincent Skerved

  Blir sugen på en sådan. De saker du nämner är nog det jag vill ha. Känns som om den är smart nog för mina behov. Batteritiden kan ju alltid bli bättre, men svårt att hitta något bättre just nu på den fronten.