En LED-lampa eller 1783 Earth Hours

mars 29, 2014 — Kommentera

Karl Emil Nikka och en glödlampa.

Ikväll klockan 20.30 infaller Earth Hour. Det är timmen då vi släcker alla våra lampor och lever i ett mysigt mörker. Jag gillar idén med Earth Hour, eftersom den påminner oss om att vi inte ska slösa med energi. Som så många andra vill jag samtidigt poängtera att Earth Hour i sig är meningslöst om den enskilda timmen inte efterföljs av en energisparande vardag.

En traditionell 60-wattglödlampa drar 60 watt (!) och ger ett ljusflöde på runt 800 lumen (ljusflödet anger hur mycket vi tycker att en ljuskälla lyser). Om vi har en sådan lampa som är tänd i genomsnitt sex timmar per dygn, innebär det att den förbrukar 131,4 kilowattimmar på ett år.

60 W * 6  h * 365 dagar = 131 400 Wh = 131,4 kWh

Genom att släcka den i en Earth Hour-timme per år sparar vi 0,06 kilowattimmar.

60 W * 1 h = 60 Wh = 0,06 kWh

Det innebär att glödlampan, tack vare Earth Hour, inte förbrukar 131,4 kilowattimmar utan endast drygt 131,3 kilowattimmar!

En modern LED-lampa med samma ljusflöde (d.v.s. som lyser lika mycket) drar ungefär elva watt. Det innebär att om glödlampan (60 W) ersätts med en sådan (11 W) blir den totala årsförbrukningen 24 kilowattimmar!

11 W * 6 h * 365 = 24 090 Wh = 24,09 kWh

Det är dessutom innan vi har dragit av Earth Hour-timmen!

Genom att byta ut en enda glödlampa mot en LED-lampa blir besparingen per år 107 kilowattimmar. För att spara 107 kilowattimmar med hjälp av ”Earth Hour-släckningar” måste 1783 stycken 60-wattglödlampor släckas!

Det har hänt mycket inom belysningsteknik de senaste åren. Det har dykt upp många termer, begrepp och märkningar som är bra att förstå för att kunna göra rätt val av ljuskälla. Vad innebär exempelvis lumen, candela, Ra-värde och färgtemperatur? Detta och mycket mer behandlas i den kommande boken ”Hur funkar det? 2014 del 2” som släpps i april.

Ikväll klockan 20.30 tänker jag delta i Earth Hour (jag har redan förberett min Tellstick Net för att släcka alla lampor). Jag gör det dock inte för att spara energi. Jag gör det för att uppmana alla att spara energi och tänka på hur meningslöst det är att släcka lampan en timme jämfört med att välja energismarta ljuskällor.

Karl Emil Nikka

Inlägg Twitter Facebook

Education Manager and Press Officer at Kjell & Company. I’m also a textbook author, tech-enthusiast and paranoid cybersecurity geek.