Mina poddradiofavoriter

augusti 21, 2013 — Kommentera

podcast_samling

Solen skiner fortfarande över Sverige, men sommaren börjar onekligen närma sig sitt slut. I samma takt som trängseln på pendlarperrongerna ökar, blir det allt glesare mellan badlakanen på stranden. Vardagen är på väg tillbaka med besked, något som jag tror att fler än jag gläds åt. Tekniknyhetstorkan som varje år sammanfaller med sommartorkan är nämligen äntligen över. Nu börjar det hända saker på teknikfronten igen.

Ett av mina favoritsätt att hålla mig uppdaterad på vad som händer i teknikvärlden är genom poddradio (i denna artikel kallat ”poddar” efter Sveriges radios språkbruk). Vi i Sverige är lyckligt lottade, då vi har många poddproducenter som övervakar teknikvärlden utifrån ett svenskt perspektiv. De ger oss intressanta saker att lyssna på medan vi plöjer pendlarmil på motorvägen, sluter ögonen på tunnelbanan eller bygger muskler på gymmet. Just nu är det dessutom högaktuellt att lyssna på poddar, eftersom det är dags att rösta i tävlingen om det svenska poddradiopriset 2013. Tävlingen pågår på Daytonas webbsida till och med den åttonde september. Gör din röst hörd och rösta på din favorit!

Med denna artikel vill jag tipsa om några av mina poddfavoriter och förhoppningsvis även få tips om några guldägg som jag har missat. Twittra era tips till mig (@KarlEmilNikka) eller lämna dem i kommentarsfältet.

Allmän populärteknik

podcast_slashatSlashat

Slashat-teamet uppger själva att de ligger bakom Sveriges största teknikpodd. Det påståendet har jag ingen som helst anledning att ifrågasätta. Varje tisdag serverar Jezper Söderlund och Tommie Podzemski de senaste tekniknyheterna på ett lättsamt och intressant sätt. Värdarna har en härligt nördig attityd till ämnena som de talar om, och de har en ödmjuk inställning till frågan om vem som vet mest. Eftersom livesändningen ackompanjeras av en chatt, händer det ofta att programmet lyfts ytterligare en nivå när någon lyssnare kommer med ett klokt tillägg.

Slashat-podden är en solklar favorit. I programmen diskuteras främst datorer, mobil teknik och Internet­relaterade fenomen, men det händer även att ett och annat sidoämne lyfts upp. Slashat-teamet producerar ett nytt avsnitt varje tisdag klockan 20.00 och de filmar liveinspelningen, vilken visas på www.slashat.se.

Slashat: Webbsida | Twitter | Itunes

podcast_vergecastThe Vergecast

Bakom webbtidningen The Verge ligger den före detta Engadget-redaktören Joshua Topolsky. Han hoppade av Engadget och startade konkurrenten The Verge tillsammans med bland annat några tidigare kollegor. Han leder också webbtidningens huvudsakliga podd ”The Vergecast”, som sänds en gång i veckan.

The Vergecast påminner lite om hur en amerikansk version av Slashat hade sett ut. Podden behandlar de ­senaste nyheterna inom populärteknik och värdarna drar sig inte från att lägga sin personliga touch på det hela.

Podden ges ut i både ljud- och videoformat, varav jag tycker att den passar bäst i det sistnämnda formatet. Produk­tionerna känns rejält påkostade och är proffsigt producerade. The Vergecast är min absoluta favorit att titta på medan jag svettigt glider fram på crosstrainern under veckans konditionspass (som tack vare nämnd podd är något jag brukar se fram emot).

The Vergecast: Webbsida | Twitter | Itunes

Hårdvara

podcast_sweclockersSweclockers

Sweclockers är Sveriges största webbtidning om datorer och hårdvara. De producerar dessutom den podd som jag följer mest slaviskt. I den diskuterar Jonas Thörnqvist och Emil Åkered (numera även Jacob Hugosson) ­aktuella teknikämnen och teknikhändelser. De har också en programpunkt som kallas frågelådan, under vilken de besvarar en eller flera frågor som de teknikintresserade lyssnarna har skickat in. Avsnitten släpps inte enligt något fast schema, men de dyker upp med ungefär två veckors mellanrum.

Sweclockers har inte bara en podd, utan också fredagarnas absoluta höjdpunkt: Fredagspanelen. Fredags­panelen är en videoproduktion som sänds varannan vecka på www.sweclockers.com. I den sammanfattar Jonas och Emil de två gångna veckornas tekniknyheter. Programledarna är grymt pålästa och kunniga, samtidigt som de har en härlig dynamik mellan sig. Jag skulle varje fredagskväll på året välja ett avsnitt av Fredagspanelen framför en Hollywood-långfilm.

Både Fredagspanelen och podden går ofta lite djupare in i varje ämne än programmen från Slashat och The Verge. Sweclockers har också ett större fokus på datorkomponenter, vilket gör att informationen ligger på en lite högre teknisk nivå. Deras produktioner handlar mer om fördelarna med den senaste Intel-arkitekturen än funktionerna i den senaste mobiltelefonen.

Sweclockers: Webbsida | Twitter | Itunes

Mac OS X och IOS

podcast_99mac99mac

Även om Slashat ofta berör Applerelaterade ämnen, så finns det utan tvekan eterutrymme för helt Apple­specifika poddproduktioner. En av mina favoriter är webbtidningen 99macs podd. 99mac är en systertidning till Sweclockers, och de två webbtidningarna delar bland annat inspelningsstudio. De delar däremot inte podd­ämnen med varandra, så det finns ingen risk att den ena podden upplevs som en upprepning av den andra.

99macs redaktion fokuserar mycket på mjukvarulösningar relaterade till Mac OS X och IOS. De rapporterar givetvis också om stora händelser i Applevärlden och om intressanta rykten som florerar. De tipsar även om appar och om saker som användarna kan bruka sina Macar och IOS-enheter till. Sist men inte minst diskuterar de en del kring Apples hårdvara på en populärteknisk nivå. Det gör att deras podd kompletteras väldigt bra av Sweclockers motsvarighet. 99mac kan exempelvis berätta att den senaste Macbook Air-modellen använder fjärde generationens Intel Core-processor. Lyssnare som är intresserade av att veta mer om processorn kan sedan lyssna på någon av Sweclockers produktioner. Där får de reda på allt de behöver veta om den processor­generationen och dess mikroarkitektur.

Ett nytt avsnitt av 99macs podd släpps varje lördag. Det gör att jag varje helg får njuta av Ida Lindkvists och Adrian Bengtssons behagliga radiostämmor. Podden passar perfekt till söndagsfrukosten och skulle mycket väl kunna sändas i rundradio som ett helgmorgonprogram. Samtidigt som jag mumsar på veckans bästa frukost blir mina öron serverade lättsam och intressant information om sådant jag är intresserad av.

99mac: Webbsida | Twitter | Itunes

podcast_appsnackAppsnack

Appsnack är en annan svensk podd som fokuserar på Apples ekosystem av hårdvara och mjukvara. Även om namnet antyder att podden endast skulle handla om appar, så behandlar Appsnack betydligt mer än så.  ­Teamet bakom podden (som själva beskriver sig som ”sex iDevice-nördar som lägger ned allt för mycket tid på sitt hobbyprojekt”) diskuterar även Applerelaterade nyheter och prylar.

I Appsnack för Calle Gisselsson med vänner intressanta diskussioner och lägger fram sina personliga värderingar. Podden är både lättlyssnad och mycket underhållande. Diskussionerna svävar ofta ut lite, men poddpratarna lyckas göra det på ett sätt som passar konceptet. Utsvävningarna förhöjer snarare lyssningsvärdet. Appsnack är en podd som jag börjat följa på senare tid, men det råder ingen tvekan om att jag kommer fortsätta att göra det.

Appsnack: Webbsida | Twitter | Itunes

Var är de svenska Microsoft- och Googlepoddarna?

Det finns väldigt många svenska poddar som riktar in sig på Apples lösningar. Jag har däremot inte lyckats hitta någon bra podd som fokuserar på vare sig Microsofts eller Googles lösningar. Var finns de svenska Windows- och Androidpoddarna? Enligt mig finns det ett stort behov av sådana, framförallt Androidinriktade sådana. Det är inte språket som gör att jag tycker det, utan det är på grund av att de amerikanska poddarna (av förklarliga skäl) utgår från teknik som finns på den amerikanska marknaden. När det gäller Microsofts lösningar gör det inte alltför mycket, då de är ganska lika över hela världen. När det däremot gäller Androidenheter är bilden en helt annan. Mobiltelefon- och surfplattetillverkarna släpper olika modeller på olika marknader. Samma mobil­telefonmodell kan till och med ha olika komponenter i sig, beroende på i vilket land den säljs. Ibland orsakas det av skillnader mellan ländernas mobilnät och då behöver det inte vara någon större skillnad i användar­upplevelse mellan de olika regionversionerna. När det däremot beror på komponentbrist är det värre. När tillverkare ska rulla ut en ny mobiltelefon globalt under sådana förhållanden, väljer de ibland att ­använda alternativa komponenter (t.ex. ett annat systemchip eller skärmpanel) i modellen på mindre prioriterade marknader. Då speglar inte en amerikansk recension verkligheten i Sverige.

podcast_twitWindows Weekly och All about Android

Mycket av informationen om Microsofts och Googles lösningar är som tur är globalt giltig. Därför finns det två amerikanska poddar som jag följer med stort intresse. De heter Windows Weekly respektive All about ­Android. Båda ges ut på veckobasis och produceras av nätverket Twit (som även ligger bakom en mängd andra poddar). De är dessutom riktigt bra, så jag fortsätter att lyssna på dem i väntan på högkvalitativa Microsoft- och Googleinriktade svenska poddar. Jag tar tacksamt emot tips om du känner till några sådana. Twittra dina tips till mig (@KarlEmilNikka) eller lämna dem i kommentarsfältet.

Windows Weekly: Webbsida | Itunes

All about Android: Webbsida | Twitter | Itunes

Veckoöversikt

Tisdag: Slashat, Appsnack
Onsdag:
All about Android
Torsdag:
The Vergecast
Fredag:
Fredagspanelen (varannan vecka), Windows Weekly
Lördag:
99mac

 

Karl Emil Nikka

Inlägg Twitter Facebook

Education Manager and Press Officer at Kjell & Company. I’m also a textbook author, tech-enthusiast and paranoid cybersecurity geek.